Februari har fått ryktet om sig att vara den stora vab-månaden när många barn blir sjuka och föräldrarna får stanna hemma för vab, vård av barn.
Att stora delar av februarilönen byts ut till ersättning från Försäkringskassan påverkar såklart plånboken. Men det finns flera saker du kan tänka på för att göra det bästa av situationen och vabba på smartast möjliga vis.
1. Så får du snabbast din ersättning
Skicka in din ansökan elektroniskt så snart som möjligt för att få pengarna snabbare. Ansöker du senast den 15:e sker utbetalningen den 25:e samma månad. Kommer däremot ansökan in efter den 15:e får du dina pengar först den 25:e månaden efter.
2. Dela på vabben
Om ni är två föräldrar är det smart att dela på vabben, antingen genom att vabba varannan dag eller att avlösa varandra. Ena föräldern kan till exempel vara hemma med barnet fram till lunch och den andra föräldern efter lunch. På så vis kan ni få ihop mer arbetstid genom att den som är hemma på förmiddagen arbetar senare på kvällen och tvärtom. Har ni ett arbete med flextid kan det betyda att ni inte ens behöver ta ut någon vab.
3. Undvik återbetalning
Var noga med att fylla i rätt arbetstid när du vabbar. En del råkar fylla i åtta timmar per dag när deras arbetstid egentligen är 7,5 timme per dag. Har du angett fel tid kan du bli återbetalningsskyldig om Försäkringskassan genomför en kontroll.
4. Vobba om du kan
För att inte förlora pengar kan du, om det går, istället för att vabba ha barnet hemma och samtidigt arbeta hemifrån, det vill säga vobba. Detta är dock något du måste fråga din arbetsgivare om innan.
5. Ta hjälp av andra
Har du inte råd eller möjlighet att vabba kan även din vän, granne eller släkting vabba. Men det är viktigt att tänka på att det är tuffare för en äldre person att bli smittad av en barnsjukdom jämfört med en yngre.
6. Sätt stopp för smittan
För att inte sprida smittan vidare till andra och starta en ond cirkel där smittan kanske snart vandrat tillbaka till er igen är det viktigt att inte gå tillbaka till förskolan eller skolan för tidigt. Försök även att undvika sjukhus och akutmottagningar om det är möjligt. I dag finns också flera digitala lösningar där du kan träffa en läkare över nätet.
Så funkar vab
Vad är vab?
När du är hemma och tar hand om sjuka barn kan du få pengar av Försäkringskassan. Ersättningen vid vab kallas för tillfällig föräldrapenning.
Hur vabbar jag?
Gå in och anmäl vab redan första dagen du är hemma. Anmälan kan göras på Försäkringskassans hemsida eller via deras app. När barnet sedan är friskt och du är tillbaka på arbetet går du in igen och ansöker om ersättning för de dagar du var hemma.
Du kan vabba 100, 75, 50, 25 eller 12,5 procent av en arbetsdag.
Vem får vabba?
Från det att barnet är åtta månader till och med dagen innan barnet fyller tolv år kan du få ersättning för vab. Du måste vara försäkrad i Sverige och barnet måste bo i Sverige eller inom EU/EES eller Schweiz för att du ska få ersättningen. Du kan få ersättning för vab om du stannar hemma från jobbet eller förlorar a-kassa för att ta hand om ett sjukt barn. Även din vän, granne eller släkting kan ha rätt att vabba för ditt barn.
Hur länge får jag vabba utan läkarintyg?
Du får vabba sju dagar utan läkarintyg, från och med den åttonde dagen måste du skicka in ett intyg från en läkare eller sjuksköterska. Även dagarna du inte tar ut ersättning, till exempel på helgen, räknas in i den perioden.
Hur mycket får jag vabba per år?
Du kan få ersättning för vab i max 120 dagar per barn och år. Om ni är flera som vabbar för barnet delar ni på dagarna.
Hur mycket pengar får jag?
Den ersättning du får för att vabba är lite mindre än 80 procent av din inkomst, men sedan finns en gräns för hur mycket pengar du kan få. På Försäkringskassans hemsida kan du se hur mycket pengar du har rätt till.
Källa: Försäkringskassan.