Tappat plånboken? Tre saker du bör göra genast

Tappat plånboken? Privata Pengar listar det du ska tänka på.
Paniken när plånboken är borta – något de allra flesta kan känna igen sig i.
Hem och familj

De allra flesta känner igen den där känslan, en ilning längs ryggraden. Fickan eller väskan gapar tom och man tror att man har tappat plånboken. Men när plånboken verkligen är borta – vad gör man då?

Har du verkligen tappat din plånbok? Börja med att leta ordentligt. Därefter ska du agera fort.

– Börja med att polisanmäla din förlust, även om du inte tror att du kommer att få tillbaka plånboken. Det kan vara en ärlig själ som lämnat in den till polisen, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Se upp för ID-kapningar

Har du blivit av med körkort eller legitimation? Då är det viktigt att du spärrar dem och är observant på räkningar, även på små belopp. Tänk på att ID-stölder ökar hela tiden. Du kan också göra en förlustanmälan hos de olika kreditföretagen, till exempel UC eller Bisnode. Då minskar risken att bli utsatt för bedrägeri.

– Det är relativt enkelt att beställa grejer på nätet, hämta ut dem med hjälp av din legitimation och någon som ser ut som dig. Det kan bli tufft för dig att bevisa för kravställaren att det inte var du som hämtade ut varan, säger Erik Arvidsson.

Med Skatteverkets elektroniska tjänst Spärra obehörig adressändring kan du förhindra att någon obehörig ändrar din adress. I tjänsten väljer du att Skatteverket bara ska godkänna adressändringar som görs med e-legitimation. Detta minskar risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning.

Det är relativt enkelt att beställa grejer på nätet och hämta ut dem med hjälp av din legitimation.

Erik Arvidsson, Folksam

Nästa steg är att kolla vad din hemförsäkringen täcker. Basvarianten täcker till exempel rån och inbrott. Tappar du, eller glömmer plånboken någonstans, ersätts normalt inte kontanter av en hemförsäkring. En större hemförsäkring kan dock ersätta upp till 3 000 kronor i kontanter.

– Det finns oftast ingen anledning att ha mer pengar än så i plånboken. Skulle du tappa plånboken eller bli rånad, får du alltså inte tillbaka några större summor via din hemförsäkring, säger Erik Arvidsson.

Förvara aldrig koden i plånboken

En annan sak, som kan kännas självklar, är att inte förvara dina koder tillsammans med dina bank- och kreditkort. Se också till att spärra korten så fort du upptäcker att de är borta.

– Försäkringsbolaget ersätter inte uttag som gjorts på ditt bankkort, det är en bankfråga. Men har du koden framme och den har nyttjats, har jag svårt att se att du kan få ersättning från banken, säger Erik Arvidsson.

Händer det ofta att du blir av med dina nycklar eller plånbok? Då kanske det kan det vara läge att ladda ner någon av apparna Droples eller Tiles. Små taggar hjälper appen att hitta dina saker via bluetooth.

Checklista från polisen

Polisanmäl. Om du tappar plånboken är det viktigt att snarast kontakta polisen (via polisen.se eller på telefonnummer 114 14). Helst ska du så detaljerat som möjligt beskriva omständigheterna för att underlätta polisens utredningsarbete.

Spärra korten. Betal-, uttags- och kontokort ska förlustanmälas och spärras på bank- eller kreditkortsföretaget.

Spärra ID-handlingar. ID-kort ska anmälas till den som utfärdat kortet. Nationellt ID-kort (utfärdat av polisen) ska anmälas till polisen.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt