Tänk på det här när du lånar pengar av eller till någon du känner

skuldebrev
Att låna pengar inom familjen är väldigt vanligt, men glöm inte att skriva ett skuldebrev för att undvika onödiga konflikter.
skuldebrev
Låt gärna ett par personer bevittna skuldebrevet även om det inte är ett juridiskt krav.
Låna

När du lånar pengar av eller till nära och kära är det viktigt att skriva ett skuldebrev. Vi pratade med juristen Carola Erixon Gyllenmyr om varför och vad du behöver tänka på.

Att låna pengar till sitt barn eller av en vän är inte ovanligt, men samtidigt inte helt okomplicerat. Vad händer till exempel om det i framtiden uppstår en konflikt som gör att du inte får tillbaka dina pengar?

– När du lånar ut pengar till någon du känner måste du försöka bortse från er relation och se det som att du ingår ett avtal med någon du inte känner, hur skulle du resonera då? Ingen skulle väl låna ut 200 000 kronor till någon de inte känner utan att ha ett skriftligt avtal på det? säger Carola Erixon Gyllenmyr, senior jurist på Familjens Jurist.

Med skriftligt avtal menas ett skuldebrev, eller revers som det också kallas. Ett skuldebrev är ett dokument som bekräftar att det finns en skuld mellan en långivare och en låntagare. Utan ett skuldebrev kan det bli svårt att bevisa att det finns någon skuld – men också att en skuld blivit betald.

Våga ta samtalet

Enligt en undersökning gjord av Novus på uppdrag av Svea Ekonomi uppger 56 procent av de tillfrågade svenskarna att de någon gång behövt påminna personer om en skuld, och nästan hälften svarar att de känner sig ganska eller mycket obekväma med att påminna någon som är skyldig dem pengar.

Det kan såklart kännas svårt att säga till en nära vän att man vill upprätta ett skuldebrev. Men i det långa loppet är det värt att ta samtalet. Med ett tydligt och korrekt skuldebrev slipper du förhoppningsvis obekväma situationer och konflikter längre fram.

Är det vanligt att ta ut ränta av en vän eller familjemedlem?
– Lån mellan privatpersoner sker ofta inom familjen och kan till exempel handla om att en mamma lånar ut pengar till sitt barn för insatsen till en lägenhet. I de fall mamman tar ett eget lån för att kunna ge sitt barn pengarna, eller kanske belånar sin bostad, är det vanligt att räntan motsvarar denna låneränta, säger Carola Erixon Gyllenmyr. Man får inte heller glömma att om ingen ränta tas ut så kan upplägget ses som en gåva, som kan bli en konfliktyta efter ett dödsfall.

Vad ska ett skuldebrev innehålla?
– Du kan själv skriva ett skuldebrev, rent juridiskt behöver det inte vara ett särskilt dokument. Men skriv det gärna med bläckpenna om du skriver det för hand. Och känner du dig osäker på vad som ska finnas med kan du kontakta en jurist om hjälp, eller ladda ner en mall för skuldebrev från någon onlinetjänst, säger Carola Erixon Gyllenmyr.

Juristen tipsar: Tänk på det här när du skriver ett skuldebrev
  • I ett skuldebrev är det viktigt att ha med personuppgifter och underskrifter på långivare och låntagare. Skriv också summan för skulden och eventuell ränta. Det är viktigt att precisera skulden, skriv ”200 000 kronor” istället för till exempel ”10 procent av bostadens värde”. Det är alltid bäst att vara rak och exakt för att undvika frågetecken om skuldens storlek.

Låt gärna ett par personer bevittna skuldebrevet även om det inte är ett juridiskt krav.

  • Om det ska vara ett lån med ränta bör ni vara noga med att avtala om räntevillkoren. Ska räntan förhandlas varje år? Hur ska räntan betalas? Avtala bort ränteskillnadsersättning så att du som lånar pengar inte straffas ekonomiskt om du väljer att betala hela lånet i förtid.
  • Skriv gärna ett bakgrundsavsnitt i brevet, vad ligger bakom skulden? Exempelvis: ”Lisa lånar ut 50 000 kronor till Lena för att renovera kök”. Återigen, det ska vara så tydligt som möjligt.
  • När ska lånet vara betalt? Skriv in sista datum för betalning, och tänk på att ett skuldebrev har en preskriptionstid på 10 år. När det gått 10 år utan att någon berört skulden är den inte längre giltig. För att förlänga giltighetstiden framåt bör ni se till att betala amortering eller ränta i slutet av varje år som en påminnelse och erkännande om att skulden fortfarande finns, så kallat preskriptionsavbrott.
  • En annan viktig sak att tänka på är vad som händer om någon går bort. Om till exempel långivaren går bort innan skulden är betald måste kanske låntagaren omgående betala tillbaka skulden till dödsboet, vilket kan skapa ekonomiska problem för låntagaren. En rimlig uppsägningstid är bra att ha med. För att vara säker på att saker och ting blir som du tänkt dig vid dödsfall bör du som långivare upprätta eller se över ditt testamente och bestämma hur skulden ska hanteras vid dödsfall.
  • Det är också viktigt att gifta par med skuldebrev ser över samboavtal och äktenskapsförord med anledning av konsekvenserna ett skuldebrev kan leda till vid en bodelning.
  • Kom ihåg att du behöver ha ett original av skuldebrevet och förvarar det på en säker plats som till exempel i ett säkerhetsskåp. För långivaren utgör skuldebrevet en värdehandling.
Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt