Ta hjälp av en trädgårdsarkitekt och planera din trädgård!

trädgårdsarkitekt
Skapa en tydlig entré genom att markera den med vackra växter och belysning.
Enligt Karin Janrik är vi lite för snabba med motorsågen. Hennes tips är att bo en säsong i det nya huset innan du exempelvis sågar ner ett träd.
Hem och familj

Dags att styra upp trädgården inför sommaren? Så undviker du de vanligaste misstagen. Trädgårdsarkitekten Karin Janrik delar med sig av sina bästa tips.

Har du flyttat till ett nybyggt hus som saknar grönska, blivit hemmablind i din egen trädgård eller rivit upp gräsmattan i samband med en tillbyggnad? Då kan det vara det perfekta tillfället att anlita en trädgårdsarkitekt, något som blivit allt vanligare i dag.

– I dag är det lika vanligt att anlita en trädgårdsarkitekt som att anlita en målare, säger Karin Janrik, som är utbildad trädgårdsarkitekt och specialiserad på villaträdgårdar.

Hon tror att ökningen beror på att intresset för inredning och renovering har blivit så stort. Många tänker på trädgården som ett rum och umgås i den på ett annat sätt än tidigare.

– Att bygga stora terrasser och göra om i trädgården kan kosta mycket pengar och då vill vi göra rätt från början, vilket en trädgårdsarkitekt kan hjälpa till med.

Vad gör en trädgårdsarkitekt?

Karin Janrik har alltid haft ett stort intresse för trädgård och efter en vistelse i sina vänners botaniska trädgård i Frankrike föddes idén om en framtid som trädgårdsarkitekt.

trädgårdsarkitekt
Karin Janrik, trädgårdsarkitekt.

– Jobbet som trädgårdsarkitekt är väldigt brett och det är det som är så roligt. Ibland får vi vara med från start och placera huset på en obyggd tomt, vilket gör att vi kan planera trädgården helt från grunden. I andra projekt kommer vi istället till en riktigt gammal trädgård som inte skötts på många år.

En trädgårdsarkitekt kan också hjälpa till att ansöka om bygglov för bland annat murar och plank och att hitta lösningar för att skärma av buller och insyn från grannar.

– Alla uppdrag ser olika ut och vi skräddarsyr arbetet efter platsens förutsättningar och de personer som bor där.

Så går arbetet till

Om du har bestämt dig för att anlita en trädgårdsarkitekt är det bra att gå på rekommendationer när du väljer vem du ska anlita. Det kan också vara en god idé att välja någon med stor erfarenhet. På Svenska Trädgårdsdesigners och Trädgårdsanläggarna kan du hitta och jämföra trädgårdsarkitekter och trädgårdsanläggare i Sverige.

Första steget är en konsultation på plats. Då får du träffa trädgårdsarkitekten och tillsammans gå igenom din trädgård och dina önskemål. Det debiteras vanligtvis per timme.

– Inför det första mötet är det viktigt att trädgårdsarkitekten fått en tomtkarta som används som underlag. Du är förberedd med frågor, funderingar och önskemål. Gärna med någon bild på något du tycker om. Då blir det lätt att få en känsla för stilen och få med allt vid mötet. Det blir många råd och tips och resulterar ofta i en enkel skiss, säger Karin Janrik.

Steg två är en offert på arbetet. Bestämmer ni er sedan för att gå vidare får du ritningar, handlingsplan och växtlista av trädgårdsarkitekten. Om du vill genomföra arbetet själv eller anlita en trädgårdsanläggare som gör det åt dig är upp till dig.

Vad kostar det att anlita en trädgårdsarkitekt?
– Det är svårt att ge en exakt siffra eftersom att det skiljer sig beroende på vad och hur mycket du vill ha hjälp med. Prata ihop dig med trädgårdsarkitekten om vilken nivå du vill lägga dig på och be om en skräddarsydd lösning utifrån din ekonomi.

Håll priset nere

Karin Janrik berättar att det finns många sätt att hålla ner kostnaden, bland annat genom att dela upp arbetet i fler etapper. Första året kanske du planterar träden och stommen och året därpå börjar du med altanen. Lägg upp en smart plan tillsammans.

– Mitt råd är att investera i en konsultation, den kommer du ha mycket glädje av. Du får lära dig hur du kan tänka, vad du kan göra själv och vad du behöver anlita någon för att göra.

Vanliga misstag vi gör i trädgården

Ett vanligt misstag är, enligt Karin Janrik, att vi är ivriga med motorsågen, ett stort träd går inte att återskapa på många, många år. Hon ser också att vi ofta bara fokuserar på det som syns längst fram vid entrén men glömmer bort resten, eller att vi åker till plantskolan i maj och i ren iver köper det som är fint just då istället för växter som är fina under olika delar av året.

Karin Janriks 6 enkla tips för en fin trädgård

1. Om du flyttar in i ett hus med en gammal trädgård är det bra att bo där under en säsong för att lära känna trädgården. Trädet du först ville ta ner kanske skyddar bra mot solen, och buskarna som kändes tråkiga kan vara jättefina under sommaren.

2. Om du vill göra stor skillnad med enkla medel ska du satsa på en tydlig entré, markera den med växter och belysning. Håll gräset snyggt längs gången, det höjer intrycket. Och ordna med platser där du kan gömma undan prylar, leksaker och cyklar.

3. Börja arbetet i rätt ordning. Alltid längst in, längst bak. Har du till exempel börjat med att lägga en fin uppfart i snyggt tegel och sedan vill komma in med maskiner med jord längst in blir uppfarten förstörd.

4. I Sverige ser vi vår trädgård inifrån huset under en stor del av året. Därför är det viktigt att tänka på hur utsikten från köket eller vardagsrummet ser ut.

5. Få koll på var du ska satsa dina pengar genom att lära känna de material som finns att välja mellan. En viss sten kanske låter billig och bra till en början men den lite dyrare graniten som är van vid vår vinter åldras och håller bättre i längden.

6. Fundera över vilken trädgård som passar dig. Ligger landstället långt bort är det smart med en mer lättskött trädgård. Och är ni inte i trädgården under vissa säsonger ska ni satsa på växter som är fina när ni väl är där.

Karin Janrik

• Utbildad trädgårdsarkitekt.
• Specialiserad på villaträdgård.
• Författar till boken Trädgårdsform: vackrare trädgård med arkitektens verktyg.
• Mångårig medarbetare i tidskriften Allt om Trädgård.
• Hemsida: janrik.se

P.S Visste du att du har rätt till rutavdrag för en del trädgårdsarbete? Läs mer här.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt