Stor guide – tänk på det här när du ska bygga utekök

bygga utekök
Med stora arbetsytor kan ni vara flera som lagar mat tillsammans.
bygga utekök
Du behöver inget bygglov för att bygga utekök, så länge du inte bygger det så pass stort att det kan betraktas som en egen byggnad.
Hem och familj

Behövs bygglov för utekök? Hur drar man fram vatten och el? Och vad kostar det? I den här guiden hittar du allt du behöver veta inför bygget – och flera bra tips.

En svårslagen känsla är att kunna laga mat utomhus, speciellt nu när vi vill ta vara på de varma sommarkvällarna och vara ute så mycket som möjligt. Att bygga utekök behöver inte vara krångligt, men det finns en del saker som är bra att ha koll på innan du sätter igång. Här går vi igenom allt du behöver veta för att bygga ditt eget utekök.

Vad behövs i ett utekök?

Det första du behöver tänka igenom är hur du vill använda ditt utekök. Är det framför allt en extra serveringsyta som komplement till grillen eller vill du kunna laga hela middagen från start till mål? Oavsett hur avancerat ditt utekök ska bli finns det några beståndsdelar som alltid är bra att ha.

Stora arbetsytor – Det säger nästan sig självt – att ha ordentligt med plats för alla ingredienser och redskap gör matlagningen roligare. Då kan ni dessutom vara flera som lagar mat samtidigt. Det här fungerar också som avlastning- och serveringsyta när maten är klar.

Förvaring – Det tar bort lite av charmen med ett utekök om du hela tiden behöver springa in i köket för att hämta bunkar, kastruller och knivar. Med bra förvaringsmöjligheter i uteköket kan du ha en uppsättning av de viktigaste köksredskapen i uteköket hela tiden.

Rinnande vatten – Att dra vatten till uteköket är lättare än du tror. Oftast går det bra att dra en slang från tappkranen på huset och koppla på blandaren i uteköket. Vattnet leder du sen vidare till en behållare under diskhon eller rakt ut i rabatten. Men glöm inte att tömma slangen när säsongen är slut så att vattnet inte fryser och leder till frostskador.

El – Med el i uteköket kan du ha en spis, elgrill, belysning eller till och med ett litet kylskåp. Det enklaste sättet att dra fram el till uteköket är att dra en skarvsladd för utomhusbruk från närmaste uttag. Ska du göra en större elinstallation behöver du anlita en elektriker.

Bygga eget eller köpa färdigt?

Köpa ett färdigt utekök
Du måste inte bygga uteköket från grunden. Det finns många färdiga kök att köpa i olika utföranden. Ett färdigt fristående utekök får du snabbt på plats och du kan ställa det var du vill så länge du har ett plant underlag. Om du vet att du behöver flytta på det längre fram kan det här alltså vara ett bra alternativ.

Bygga eget utekök
Att bygga ett eget utekök tar såklart längre tid, men så blir det ju också extra härligt att använda när du gjort det själv. De vanligaste sätten att bygga på är antingen att mura uteköket eller att bygga det i trä. Som bänkskiva väljer du förslagsvis vädertåliga material som betong, sten eller en rostfri diskbänk. Det kräver ingen avancerad ritning för att bygga ett enklare utekök, men det är en bra idé att rita upp ungefär hur det ska se ut så du vet vad du behöver på byggvaruhuset.

Ett murat utekök har många fördelar. Det är hållbart, underhållsfritt och brandsäkert. Med ett murat kök kan du alltså integrera grillen i bänkskivan utan problem. Du kan gjuta hela köket i ett stycke eller använda lecablock som grund och sedan lägga puts på för att skapa en snygg yta.

Bygger du uteköket i trä ska du tänka på att köpa virke som tål att stå ute, antingen tryckimpregnerat virke eller träslag som tål väder och vind, som lärkträ. Ett utekök i trä kräver mer underhåll men åldras väldigt vackert om du tar hand om det.

Vilken grill passar bäst i ett utekök?

Du kan välja precis vilken grill du vill till uteköket, men beroende på hur det ska se ut passar olika grillar olika bra. Vill du ha en elgrill måste du kunna dra fram el till uteköket, en gasolgrill kräver utrymme för gasoltanken, och vill du kunna fälla in grillen i bänkskivan måste du använda dig av brandsäkra material som betong eller liknande. Väljer du i stället en fristående grill bredvid uteköket kan du välja helt fritt.

Bästa platsen för uteköket?

Uteköket placeras bäst i anslutningen till huset och till matplatsen, exempelvis altanen, så att du slipper onödigt spring under matlagningen. Då kan du även använda köket som en extra serveringsyta och gästerna behöver inte gå in för att hämta mer.

Ska du ställa uteköket direkt på en gräsmatta är det viktigt att underlaget är fast och plant så att köket står stabilt. Du kan förbereda underlaget genom att ta bort det översta jordlagret och packa med grus innan du ställer dit uteköket.

Behövs bygglov för att bygga utekök?

Du behöver inget bygglov för att bygga utekök, så länge du inte bygger det så pass stort att det kan betraktas som en egen byggnad. Det gäller även i vissa fall när du bygger ett tak på uteköket.

Ska du mura upp ditt kök finns en risk att uteköket betraktas som en mur, och då behöver du också ansöka om bygglov först, och ska du bygga närmare än 4,5 meter från din tomtgräns måste du få ett skriftligt godkännande från de grannar som påverkas.

Så huvudregeln är att du inte behöver bygglov för uteköket, men det beror alltså lite på hur köket ska se ut. Om du är osäker är det alltid bra att dubbelkolla med kommunen du bor i.

Vad kostar ett utekök?

Priset på ett utekök kan skilja sig enormt mycket beroende på hur avancerat du vill att det ska vara, och om du köper ett färdigt modulkök eller bygger ett eget.

Räcker det med en liten bänk, förvaring och en klotgrill vid sidan av kan det kosta runt 3 000 kronor beroende på vilken typ av kök och produkter du väljer. Men vill du ha ett fullt fungerande och utrustat kök med rinnande vatten, kylskåp, ordentliga matlagningsytor och en stor grill med stekhällar får du räkna med att det kostar mer.

Prisexempel – färdiga utekök
På IKEA finns färdiga utekök med diskho och grill från cirka 7 000 kronor och uppåt, på Garden Store från cirka 20 000 kronor och på My Outdoor Kitchen hittar du färdiga modulkök med grill och diskho från cirka 27 000 kronor.

Prisexempel – bygga eget utekök
När du bygger ett eget utekök kan du hålla nere kostnaderna genom att välja prisvärda material. Lecablock kostar mellan 20 och 50 kronor styck och putsbruk kostar cirka 50 kronor för 20 kilo – det är basen för ett murat utekök.

Träreglar hittar du från cirka 15 kronor metern. Två relativt billiga alternativ för att bygga stommen till uteköket.

Att gjuta en egen betongskiva är också en billig lösning eftersom 20 kilo betong kostar runt 50 kronor. Att gjuta en bänkskiva kräver dock en del jobb och utrustning.

Diskhoar och blandare kan du hitta på byggvaruhus och IKEA för runt 500 kronor.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt