Om du är yngre än 23 år kan du egentligen sluta att läsa redan här. Alla svenska barn och ungdomar får nämligen avgiftsfri skattefinansierad tandvård till och med det år de fyller 23 år, i vissa landsting och regioner till och med ännu längre.
Det offentliga stödet: tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd
Även om du har fyllt 23 år behöver du inte betala hela kostnaden för ditt tandläkarbesök själv. Staten går nämligen in och subventionerar din tandvård på två sätt:
- ett allmänt tandvårdsbidrag (ATB)
- ett högkostnadsskydd
Så fungerar tandvårdsbidraget
Det allmänna tandvårdsbidraget är en summa som dras av från priset när du betalar hos tandläkaren. För dig som är mellan 24 och 29 år är bidraget 600 kronor per år, för dig som är mellan 30 och 64 år är bidraget 300 kronor per år, och för dig som har fyllt 65 år är bidraget 600 kronor. Du kan använda bidraget antingen vid ett enskilt besök, eller för att betala din frisktandvård (se nedan). Däremot kan det inte användas till rent kosmetiska behandlingar, till exempel tandblekning. Om du på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning anses ha ett utökat behov av tandvård kan du även få något som kallas särskilt tandvårdsbidrag.
Så fungerar högkostnadsskyddet för tandvård
För att inte tandvårdskostnaden ska springa iväg finns också ett skattefinansierat högkostnadsskydd som kickar in om din tandvård kostar mer än 3 000 kronor under 12 månader. Men till skillnad från högkostnadsskyddet inom den vanliga sjukvården måste du fortfarande betala en del av priset även över 3 000 kronor:
– Om tandvården kostar mellan 3 001 kronor och 15 000 kronor betalar du och Försäkringskassan halva beloppet var.
– Om tandvården kostar över 15 000 kronor betalar du 15 procent av den delen som är över 15 000 kronor och Försäkringskassan betalar resten.
OBS! Viktigt att tänka på är att det här baseras på så kallade referenspriser. Det är priset som Försäkringskassan tycker är rimligt för en viss typ av behandling, till exempel en lagning. Om din tandläkare tar ut ett högre pris än referenspriset spelar ingen roll, högkostnadsskyddet baseras ändå på referenspriset. Precis som med det allmänna tandvårdsbidraget är det inte heller alla behandlingar som ingår, så var noga med att fråga din tandläkare eller tandhygienist i förväg.
Tänk på: kolla alltid priset i förväg!
Tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet betalas aldrig ut direkt till dig utan tandläkaren drar av det på priset. Därför är det jätteviktigt att du kollar i förväg att tandläkaren är ansluten till Försäkringskassan. Det är också viktigt att du frågar i förväg vad behandlingen kostar. Olika tandläkare är olika dyra, men ersättningen från staten är alltid densamma. Det innebär att om du väljer en dyrare tandläkare får du betala en större del av priset själv.
3 skydd utöver det offentliga
- Frisktandvård
Abonnemangstandvård, mer känt som frisktandvård, är något som Folktandvården erbjuder. Det går ut på att du betalar en fast kostnad varje månad och då ingår all tandvård du kan komma att behöva inom en treårsperiod. Som en prenumeration ungefär.
Det går till så att du först träffar en tandläkare som gör en bedömning av din munhälsa och gör en uppskattning av hur mycket tandvård du kommer att behöva de närmaste åren. Utifrån den bedömningen betalar du en fast kostnad varje månad och där i ingår de flesta behandlingar du kan tänkas behöva. OBS! Tänk på att det finns vissa saker, till exempel tandställning, som inte ingår även om du betalar för frisktandvård.
- Privat tandvårdsförsäkring
Det går också att teckna privat tandvårdsförsäkring. En fördel är att du kan söka vård både hos Folktandvården och privata mottagningar, nackdelen är att priset för en privat tandvårdsförsäkring ofta kan bli ganska högt i relation till ersättningen. Konsumenternas försäkringsbyrå, en stiftelse som ger privatpersoner oberoende fakta och vägledning om försäkring, har i Tandläkartidningen sagt att man inte rekommenderar privatpersoner att skaffa privat tandvårdsförsäkring.
I dag är det väldigt få försäkringsbolag i Sverige som erbjuder den här typen av försäkring. Istället ingår ibland ersättning för lagning av skador på tänderna i din vanliga olycksfallsförsäkring.
- Skapa din egen försäkring
Istället för att teckna ett abonnemang eller en extra försäkring kan du själv lägga undan pengar för tandvård på ett sparkonto för att vara ekonomiskt beredd om du får en dyr räkning från tandläkaren.