Riva bärande vägg och ändra planlösning – vad får jag göra i min bostadsrätt?

riva bärande vägg
När du ska riva en bärande vägg behöver du göra en bygganmälan hos din kommun.
riva bärande vägg
Du kan spara mycket pengar genom att renovera själv, men tänk på att vissa arbeten måste utföras av en fackman.
Hem och familj

Vill du ändra planlösning i din bostadsrätt men känner dig osäker på hur mycket du får göra? Vi reder ut vilka renoveringsprojekt som kräver tillstånd och vad du ska tänka på för att undvika dyra kostnader.

Att renovera och ändra planlösning hemma kan skapa en helt ny känsla och även höja bostadens värde. Som boende i en bostadsrätt får du renovera en hel del utan att ansöka om tillstånd. Till exempel får du måla och tapetsera om, lägga nya golv, byta vitvaror och riva icke bärande väggar. Men det finns några saker du absolut inte bör göra utan tillstånd från styrelsen och i vissa fall även kommunen.

Renoveringar som kräver tillstånd

Enligt bostadsrättslagen behöver du tillstånd från styrelsen för att:

  • Göra ingrepp i bärande konstruktion, exempelvis riva en bärande vägg.
  • Göra ändringar av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten. Du måste därför ha tillstånd för att flytta kök, badrum eller vattenburna element.
  • Göra annan väsentlig förändring av lägenheten – det kan till exempel handla om att du inte får ändra ventilationskanaler som kan påverka hela fastigheten.

Samma lag säger dock samtidigt att styrelsen inte får vägra dig tillstånd om åtgärden inte är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen – något som kan vara lite svårtolkat.

Förutom tillstånd från styrelsen kan du även behöva kontakta din kommun för att göra en bygganmälan eller ansöka om bygglov. En bygganmälan krävs till exempel för att riva bärande väggar, dra om avlopp och ledningar och göra ändringar i ventilationssystemet.
Läs mer på boverket.se

Hur vet jag om en vägg är bärande?

Bärande väggar är sällan gjorda av gips utan snarare tegel, betong eller lättbetong, men att veta om en vägg är bärande eller inte är svårt att avgöra utan att först titta på en ritning över bostaden – och även då kan det vara svårt att se hur bostaden är konstruerad. Ibland kan styrelsen ha koll på sådana saker, i annat fall bör du kontakta en sakkunnig konstruktör som får titta på ritningar och väggar.

Bygga innervägg och ändra planlösning

För att ändra planlösning behöver man inte alltid riva en vägg, att dela av ett rum med en ny innervägg kan också göra stor skillnad. Kom bara ihåg att du bör kontakta styrelsen även när du ska sätta upp en ny vägg eftersom det kan påverka ventilationen i fastigheten.

För att slippa dyra kostnader – tänk på detta

Se alltid till att du får ett skriftligt beslut från styrelsen och kommunen, skulle en tvist uppstå i framtiden är det viktigt att du har något som kan styrka ditt ord.

Du kan spara mycket pengar genom att renovera själv, men tänk på att oavsett hur händig du är finns vissa arbeten som måste utföras av en fackman. Skulle du till exempel råka ut för en vattenläcka i ditt badrum och det visar sig att arbetet inte är gjort på ett fackmannamässigt vis täcker inte försäkringen för skadan och det kan bli en riktigt dyr historia.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt