- Förbered dig genom att fundera på vad du vill få ut av löneförhandlingen för att bli nöjd. Här är det bra att försöka vara konkret och ta med sig några bra argument för högre lön – till exempel: visa vad du har gjort sedan förra lönesamtalet, kanske har du fler arbetsuppgifter nu och gått en utbildning eller kurs? Skriv ner stödpunkter att ta med till samtalet.
- Ta inte upp vad dina kollegor tjänar i löneförhandlingen – om det inte finns uppenbara, omotiverade skillnader i lönen. Däremot kan det vara bra att inför mötet ta reda på marknadslönen för just ditt jobb för att se hur du ligger till. På nätet kan du hitta lönestatistik för olika yrkesgrupper. Till exempel har Unionen en sida med sådan statistik här.
- Känner du dig nervös inför löneförhandlingen kan du öva på samtalet med någon du känner dig trygg med. Då får du också möjlighet att bolla tankar med någon och förbereda dig ännu mer.
- Förmåner istället för lön. Får du inte den lön du önskat kan du fundera på om det finns några förmåner du kan förhandla om istället för högre lön. Det kan till exempel handla om förmåner som fler semesterdagar, tjänstepension, utbildning eller gymkort – friskvårdsbidrag kan dessutom vara skattefritt för arbetsgivaren.
- Skulle du trots allt inte känna dig nöjd efter löneförhandlingen och känna att det verkar vara svårt att få upp lönen så pass mycket som du önskar kan det ibland vara värt att fundera på att söka sig vidare. Ofta är det först när du byter jobb som du kan förhandla fram en mer rejäl löneökning.
- Kanske viktigast av allt: få det på papper! Oavsett om det gäller en ny högre lön eller förmåner är det viktigt att ni skriver avtal om det. För det kan bli svårt att som anställd bevisa att överenskommelsen faktiskt gäller, speciellt om chefen som du har gjort överenskommelsen med skulle sluta och lämna företaget.
Lycka till!