Köpa bostad utomlands – 12 tips till dig som är redo att ta steget

Köpa bostad utomlands
Varje år flyttar 50 000 svenskar utomlands och Spanien är ett av de länder som lockar många.
Köpa bostad utomlands
Skriv aldrig under ett avtal som du inte förstår innebörden av utan be då om hjälp.
Resor

Är du sugen på att köpa bostad utomlands? Vägen dit behöver inte vara svår. Om du är noggrann i din planering och tar juridisk hjälp på plats i ditt nya hemland kan det både bli enkelt och en bra affär.

Drömmer du om att köpa bostad utomlands? Kanske på en plats som är mer solsäker än Sverige? Du är långt ifrån ensam. Varje år flyttar 50 000 svenskar utomlands och främst till Spanien och Portugal, som lockar med både sol och låga skatter. Men vad ska du tänka på innan, under och efter köpet? Här är vår guide för att köpa bostad utomlands.

Inför köpet

1. Välj land och område med omsorg. Kan du undvika dubbelbeskattning i ditt nya hemland? Är det enkelt att resa till och från landet du vill bo i? Vad kostar resan dit? Trivs du bäst i staden eller utanför? Vill du ha närhet till stranden, golfbanan eller köpcentrumet? Att skriva en prioriteringslista över det som är viktigast för dig när du köper nytt boende ger dig perspektiv och hjälper dig att sålla bort de områden och objekt som inte uppfyller dina krav.

2. Provbo på platsen. Undersök möjligheterna att hyra ett boende innan du köper. På så sätt kan du bekanta dig med området och bilda dig en uppfattning om du saknar eller är missnöjd med något. Tänk på sådana saker som kollektivtrafik, närhet till mataffärer och uteliv, väder och aktiviteter.

3. Hitta en mäklare och/eller ett juridiskt ombud. Det finns många etablerade svenska mäklare även i utlandet. De hjälper dig genom hela affären och ger dig den service du är van vid, men kom ihåg att de måste ha en tilläggsförsäkring för utomlandsförsäljningar. Om du inte får tag på en svensk mäklare behöver du troligtvis en advokat eller ett juridiskt ombud, som har koll på de lokala lagarna och vad du som köpare har för rättigheter och skyldigheter.

Under budgivning och köp

4. Var noga med avtal. Skriv aldrig under ett avtal som du inte förstår innebörden av. Be ditt juridiska ombud om hjälp.

5. Anlita en besiktningsman. Se till att få lägenheten eller huset grundligt besiktigat innan du skriver på ett avtal. I både Spanien och Portugal säljs bostäder i befintligt skick och det är alltså inte säljarens skyldighet att påtala och åtgärda eventuella fel.

6. Handpenning, insats och ”dolda” avgifter. Det vanligaste är att handpenningen är tio procent och att kontantinsatsen är ungefär 40–50 procent av köpesumman. Se också till att du har ungefär tio procent av köpesumman kvar till avgifter och skatter som uppkommer efter köp. Det kan till exempel vara notarieavgifter eller stämpelskatt.

7. Uppskov på skatt. Säljer du din svenska bostad kan du göra uppskov på vinstskatten om du flyttar inom EU eller EES-området.

8. Lägenhet med lagfart. Ska du köpa lägenhet i Spanien? Där existerar inte bostadsrätt på samma sätt som i Sverige, utan lägenheterna är friköpta och har lagfart. Det innebär i regel lägre månadsavgifter eftersom du slipper betala för lån och kostnader som föreningen har.

Flytta in och bo kvar

9. Rot och rut. Om du fortfarande är skriven i Sverige men köper bostad inom EU eller EES-området kan du använda dig av rut- och rotavdrag.

10. Sjukvård och försäkringar. Var beredd på att sjukvårdssystemen utomlands skiljer sig från det svenska systemet. Var påläst på vad som gäller i landet du ska flytta till och hör med ditt försäkringsbolag om din sjuk- och olycksfallsförsäkring fortfarande gäller när du inte längre bor i Sverige. Kom även ihåg att teckna en hemförsäkring.

11. Var ska du skatta? Många EU-länder har dubbelbeskattningsavtal, vilket innebär att du bara beskattas i det land där du betraktas som bosatt. Det innebär också att det land du skattar i ska behandla dig på lika villkor som landets övriga invånare – det kan till exempel innebära att du och din partner sambeskattas eller att ni kan göra avdrag på bolåneräntor.

12. Hyr ut. Om du inte ska bo utomlands permanent är det en god investering att köpa en bostad som du får hyra ut. Det drygar ut din ekonomi samtidigt som det innebär en viss trygghet att veta att ditt hem inte står tomt.

Tips på mer läsning

• Skatteverket om folkbokföring och beskattning utomlands.

• Här hittar du mer information om att bo utomlands inom EU, eller att få vård inom EU.

Här har Försäkringskassan samlat information till dig som ska bo utomlands.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt