Att köpa ny teknik till hemmet kan kosta mycket pengar, och de flesta av oss behöver säkert spara ett tag innan vi har råd att köpa till exempel ny tv och dator. Då är det väldigt snopet när sakerna går sönder efter bara en kort tid.
Men vad är egentligen en rimlig livslängd på hemelektronik? Hur länge håller en tvättmaskin eller en dator? Insamlingsorganisationen El-Kretsen för statistik över livslängden på viss hemelektronik. De räknar ut medianåldern genom att mäta tiden från tillverkningsdatum till dess att sakerna hamnar i deras insamling. Viktigt att komma ihåg är att nedan siffror inte är en garanti utan en uppskattning. Den förväntade livslängden kan både vara längre och kortare.
Produkt Medianålder
Spis 10 år
Tvättmaskin 8 år
Diskmaskin 8 år
TV CRT 15 år
TV LCD 5 år
Dator 11 år
Om varan går sönder
Förr eller senare händer det såklart att teven går sönder eller att datorn börjar bli seg – ibland bara efter en kort tid. Vilka rättigheter har vi då som konsument?
De flesta företag lämnar garanti på sina produkter, vanligtvis ett år. Och som privatperson har man även rätt att reklamera inom tre år.
Om produkten går sönder ska du vända dig till det företag du köpte varan hos, de har nämligen skyldighet att felundersöka varan och få den ersatt eller lagad om det visar sig vara en tillverkningsskada. Om du behöver lämna in varan flera gånger är det bra att känna till att du redan efter andra gången har rätt att lämna tillbaka den eller få prisavdrag.
Det går ofta att teckna en tilläggsförsäkring på din köpta vara, men innan du gör det är det bra att kolla vad som ingår i din hemförsäkring.
Källa: Konsumentverket.
Rutavdrag för underhåll av vitvaror
År 2017 utökades reglerna för rutavdrag och nu har du möjlighet att få avdrag för underhåll av kyl, frys, spis, köksfläkt, mikrovågsugn, tvättmaskin, torktumlare – om arbetet utförs i din bostad. Läs mer om rutavdraget här.