För- och nackdelar med luftvärmepump

luftvärmepump
Du kan minska dina uppvärmningskostnader med 50 procent genom en luft-luftvärmepump.
luftvärmepump
Vinterns höga elkostnader gör att du snabbt hämtar hem investeringen i en luftvärmepump.
Hem och familj

Med en luftvärmepump kan du både värma upp huset mer effektivt och sänka dina elkostnader. I den här guiden går vi igenom för- och nackdelar med luftvärmepump, hur det fungerar och vad det kostar.

Med vinterns höga elkostnader har fler fått upp ögonen för luftvärmepumpen som ett komplement till uppvärmningen av sitt hus. Att installera en luftvärmepump kräver en lite större investeringskostnad, men den kan du sedan räkna hem efter något år eller två. På grund av att elkostnaderna varit så höga i vinter går det just nu betydligt snabbare innan investeringen betalar sig.

Vilken typ av luftvärmepump som passar just dig bäst beror bland annat på vad du har för uppvärmningssystem i dag, var du bor och hur stort ditt hus är.

Olika typer av luftvärmepumpar

Det finns i huvudsak tre typer av luftvärmepumpar som alla har olika för- och nackdelar.

Luft-vattenvärmepump
En luft-vattenvärmepump kan bara användas i hus med vattenburet uppvärmningssystem. Värmepumpen tar då vara på solenergin som lagrats i utomhusluften och omvandlar den till värmeenergi som sedan överförs till husets värmesystem.

Frånluftsvärmepump
En frånluftsvärmepump tar vara på värmen som redan finns i huset och utvinner energi från luften som lämnar huset i stället för tvärtom.

Luft-luftvärmepump
En luft-luftvärmepump fungerar på samma sätt som en luft-vattenvärmepump, men energin från utomhusluften distribueras i huset genom en fläkt som blåser in varm luft i stället. En luft-luftvärmepump går i princip att installera i alla hus, oavsett vad du har för uppvärmningssystem.

I den här guiden kommer vi att igenom luft-luftvärmepumpars för- och nackdelar, hur de fungerar, hur mycket energi och pengar du kan spara och vad de kostar.

Så fungerar en luft-luftvärmepump

En luft-luftvärmepump består av två delar – en del som står utomhus och en fläkt som placeras inomhus, oftast på en vägg nära taket. Utomhusdelen omvandlar energin i utomhusluften till värme som sedan distribueras i huset via fläkten som sitter inomhus.

I ett nordiskt klimat används luftvärmepumpar framför allt för uppvärmning, men det går lika bra att använda dem som AC för att kyla på sommaren. En luftvärmepump är också ett bra sätt att underhållsvärma en sommarstuga på vintern.

Fungerar luftvärmepumpar i kyla?

Hur effektiv luftvärmepumpen är och hur bra den är på att ta vara på energin från luften kallas för verkningsgrad, och verkningsgraden brukar mätas i COP. COP är ett värde som visar hur mycket energi luftvärmepumpen genererar i förhållande till hur mycket den gör av med. Ju högre COP-siffra pumpen har, desto bättre verkningsgrad. Vid kyla behöver luftvärmepumpen använda mer energi för att få samma mängd värme och då tappar den effekt.

Det här är en av de stora nackdelarna med luftvärmepumpar – att de drar mer energi när det är kallt ute. Effektiviteten börjar sjunka när temperaturen utomhus närmar sig 0-gradigt och vid lägre temperaturer än 15 minusgrader slutar de oftast att fungera. Luftvärmepumpar är alltså inte ett bra alternativ i norra Sverige där temperaturen ofta sjunker till väldigt låga temperaturer.

När du köper en luftvärmepump kan du därför hålla utkik efter märkningen ”SCOP”. Det är en variant av märkningen COP som tar hänsyn till hur temperaturen skiftar över ett år. Finns det ett SCOP-värde på luftvärmepumpen får du en bättre bild av hur den fungerar där just du bor.

Så mycket energi sparar du med luftvärmepump

Luftvärmepumpar är ett miljövänligt uppvärmningsalternativ. Dels för att de är effektiva och du därför kan dra ner på energiförbrukningen, dels för att de tar vara på solenergin som lagras i luften – en förnyelsebar energikälla som annars går till spillo.

Exakt hur effektiv luftvärmepumpen är och hur mycket energi du sparar beror både på hur stor din energiförbrukning är i dag och vilken luftvärmepump du väljer. Generellt sett är de dyrare luftvärmepumparna mer effektiva än de som är billigare, men överlag brukar man säga att du kan sänka dina elkostnader med upp till 50 procent genom att installera en luftvärmepump.

Vad kostar en luftvärmepump av modell luft-luftvärmepump?

Luft-luftvärmepumpen är den billigaste av alla luftvärmepumpar och kan kosta alltifrån cirka 6 000 kronor till 30 000 kronor. Med vinterns höga elpriser kan du tjäna in köpet på bara något år, men även vid lägre elpriser hämtar du hem investeringen efter ett par år. En luftvärmepump håller i ungefär 10 till 15 år, så på lång sikt kan du alltså spara mycket pengar genom att köpa en luftvärmepump.

Saker som påverkar priset är oftast hur effektiv luftvärmepumpen är, hur väl den klarar av kyla, hur tyst fläkten är och hur skrymmande den är. Luftvärmepumpar i den lägre prisklassen är oftast mindre till storleken och klarar sällan av att värma upp större hus utan passar bättre till mindre fritidshus eller om du vill värma upp källaren eller ett garage till exempel.

För- och nackdelar med luftvärmepump

Det finns alltså både för- och nackdelar med en luftvärmepump, och huruvida fördelarna överväger nackdelarna beror på just din boendesituation. Här har vi sammanfattat fördelarna och nackdalerna med en luft-luftvärmepump.

Fördelar med luftvärmepump av modell luft-luftvärmepump

  • Enkel installation som passar nästan alla hus
  • Kan sänka dina elkostnader med upp till 50 procent
  • Höga elkostnader gör att du snabbt hämtar hem investeringen
  • Miljövänligt alternativ som tar vara på energin i luften
  • Den billigaste typen av luftvärmepump
  • Kan fungera som AC och kyla huset på sommaren

Nackdelar med luftvärmepump av modell luft-luftvärmepump

  • Större engångskostnad
  • Fungerar sämre vid låga temperaturer och minusgrader
  • Måste bytas ut efter 10 till 15 år
  • Sprider enbart värme från fläkten och måste placeras centralt i huset
  • Fläkten är synlig och tar plats inomhus
  • Både utomhus- och inomhusdelen ger ifrån sig ljud

Källor:
Energifakta
Greenmatch

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt