Experten tipsar: här är försäkringarna du behöver på skidsemestern

sjuk och olycksfallsförsäkring
Skulle du råka ut för en olycka när du åker skidor offpist står du ofta utan skydd och rätt till ersättning trots att du har en hem- eller olycksfallsförsäkring. Offpiståkning räknas nämligen som en riskfylld aktivitet som inte täcks av försäkringen.
sjuk och olycksfallsförsäkring
Vill du att din skidutrustning ska skyddas av allriskförsäkringen krävs det att du exempelvis har låst in dem. Går du in på en restaurang och lämnar skidorna utanför finns det risk för att en stöld inte räknas som oförutsedd och du blir då utan ersättning.
Resor

Vad händer om jag bryter benet i skidbacken? Eller om snowboarden blir stulen? Täcker hemförsäkringen allt under skidsemestern? Karolina Reinholdsson, jurist på oberoende Konsumenternas försäkringsbyrå, hjälper oss att reda ut vanliga försäkringsfrågor inför skidresan.

Vad är viktigt att tänka på inför skidresan?
– Börja med att kolla upp vilka försäkringar du har i dag och vad de täcker. Kanske behöver du teckna ett tillägg eller en separat försäkring. Åker du på skidsemester i ett EU-/EES-land ska du i god tid beställa ett EU-kort från Försäkringskassan. Då har du rätt till akut sjuk- och tandvård till samma pris som landets invånare. Utan kortet kan det bli dyrt. Har du en försäkring kan du antingen få hjälp direkt eller åtminstone få tillbaka pengarna i efterhand, men med EU-kortet slipper du riskera att göra stora utlägg.

Vad ingår vanligtvis i en hemförsäkring?
– I en hemförsäkring ingår alltid ett reseskydd. För att det ska räknas som en resa krävs ibland 1–2 övernattningar. I det här reseskyddet ingår alltid akut sjukvård. Kolla upp vad ditt försäkringsbolag har för telefonnummer innan du reser. För att undvika onödigt krångel bör du nämligen, om du har möjlighet, kontakta dem innan du söker vård.

Är offpiståkning en ”riskfylld aktivitet” som inte täcks av hem- eller olycksfallsförsäkringen?
– Att åka skidor offpist räknar många försäkringsbolag som något extremt och riskfyllt, särskilt om du gör det utan guide. Skulle du råka ut för något står du ofta utan skydd och rätt till ersättning. Det finns dock några försäkringsbolag som accepterar offpiståkning. Du kan också teckna en separat försäkring. Men kom ihåg att göra det innan du åker.

Om min utrustning går sönder eller blir stulen, vad gäller då?
– Går skidorna sönder har du ett bra skydd i en allriskförsäkring. Du kan även ha rätt till ersättning om skidorna blir stulna, dock ställs där en del krav på hur skidorna har förvarats. Lämnar du dem i ett låst förråd lär du ha rätt till ersättning, men om du till exempel går in på en restaurang och lämnar skidorna utanför finns det risk för att en stöld inte räknas som oförutsedd och du blir utan ersättning. Eller så får du ett aktsamhetsavdrag vilket gör att du inte får full ersättning. Försök därför att planera i förväg och förvara skidorna på ett sätt som försäkringsbolagen godkänner.

– En stöld som vi såg ökade inför sportlovet i år var den av takboxar. Antingen stals hela takboxen eller bara innehållet i den. Många åker iväg tidigt på morgonen och har då packat takboxen kvällen innan. Tar tjuven hela takboxen kan själva boxen skyddas av bilförsäkringen då en fastmonterad box räknas som tillbehör till bilen. Tar tjuven bara innehållet kan det bli knepigare. Vissa hemförsäkringar skyddar inget innehåll i bilen och andra ersätter bara låga belopp.

Är det värt att lägga till en extra försäkring hos uthyraren av skidutrustningen?
– Här kan det finnas risk att du blir överförsäkrad om du redan har ett bra skydd i hemförsäkringen. Innan du hakar på erbjudanden om tilläggsförsäkringar ska du alltid kolla upp vad din befintliga försäkring täcker.

Tips! Kontakta Konsumenternas försäkringsbyrå om du behöver hjälp att jämföra olika försäkringar och dess innehåll.

Utöver hemförsäkringen – vilka försäkringar är bra att ha inför skidsemestern?

Karolina Reinholdsson, jurist på oberoende Konsumenternas försäkringsbyrå, tipsar om försäkringar som kan vara bra komplement till hemförsäkringen.

1. Olycksfallsförsäkring
– Din hemförsäkring täcker som sagt bara akut vård, men skulle du drabbas av något allvarligt som ger dig bestående men, bör du ha en olycksfallsförsäkring också – den ger ett bättre skydd och kan göra en otrolig skillnad ekonomiskt.

2. Bilförsäkring
– De flesta skidresenärer tar bilen till skidorten och det är många som hör av sig till oss och undrar vad som gäller om bilen går sönder. Då är det bra att veta att både hel- och halvförsäkring ersätter bärgning och hemtransport av de som sitter i bilen. Många bolag marknadsför i dag specialförsäkringar som vi tror att vi behöver köpa till, men mycket ingår alltså redan i den vanliga bilförsäkringen. Men för att få ersättning för hyrbil om din egen har gått sönder krävs ett tillägg till bilförsäkringen.

3. Allriskförsäkring (även kallad drulle)
– Kontrollera att det ingår en allriskförsäkring i din hemförsäkring. Den är bra att ha om saker går sönder eller om du blir av med exempelvis skidor och annan utrustning.

4. Avbeställningsskydd
– Något som inte alltid ingår i hemförsäkringens grundskydd är avbeställningsskydd. Ska du boka en dyr resa kan det vara bra att ha det om någon blir sjuk. Ofta kan du köpa till det hos researrangören, men innan du gör det är det smart att se om det ingår i din hemförsäkring eller om du kan teckna ett tillägg hos ditt försäkringsbolag. Ett sådant tillägg brukar inte vara dyrt och då täcker den inte bara en resa utan alla resor du gör under året. Ofta ingår även avbeställningsskydd när du betalar med ditt betalkort. Se efter vad som gäller.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt