Att hitta den bästa sängen
Vilken säng som passar dig bäst beror på vilka behov du har, så börja fundera över vad som är viktigt för dig. Sover du ensam eller tillsammans med någon? Har du barn som kommer in mitt i natten? Snarkar du? Vilken typ av resårmadrass ska du välja när du är allergisk? Och vilken är den bästa sängen för ryggen? Ställ dig frågan vad det är just du behöver.
Hur stor ska sängen vara?
Hur stort rummet är där sängen ska stå spelar så klart roll för vilken storlek av säng du kan välja. Men utöver det finns det även vissa grundregler som kan vara bra att tänka på, som att din madrass helst ska vara minst tio centimeter längre än vad du är. Vissa sängspecialister rekommenderar till om med att du ska räkna med att ha tio centimeter till godo vid huvudet och tio centimeter vid fotändan. Det du ska tänka på är att ha gott om plats även när du ligger raklång. I Sverige är standardstorlek för sängar 200 centimeter på längden.
Vad är kontinentalsäng, ramsäng och ställbar säng – och vilken ska du välja?
Ramsängen ger dig bra valuta för pengarna. Den består av en resårmadrass uppbyggd inuti en träram. Ovanpå den placerar du en bäddmadrass i önskat material och storlek.
En kontinentalsäng däremot är uppbyggd i tre olika lager. Precis som med ramsängen har du en bäddmadrass närmast kroppen, följt av två resårmadrasslager: en resårbotten som ger sängen sin stabilitet och en resårmadrass som ger dig den komfort du behöver. De dubbla madrasserna bidrar till att minska trycket på kroppen.
Den ställbara sängen är ett alternativ till dig som tillbringar mycket tid i sängen. Den ger dig möjlighet att höja och sänka olika delar av sängen så att du kan anpassa den till såväl natt- som dagsbehov. Den ställbara sängen är också ett bra alternativ för dig som snarkar i och med att huvudändans läge går att justera, vilket kan bidra till att du snarkar mindre.
Vikten är viktig, men är inte allt
Din vikt är av betydelse när du ska välja säng, och det finns vissa rekommendationer som du kan titta efter hos återförsäljaren för att veta vad som passar just dig. Men ha i åtanke att olika kroppsformer kräver olika typer av fasthet, därför spelar även längden roll för vilken säng du ska välja. En långsmal person kanske har samma vikt som en rundare, kort person, men deras vikt kommer fördelas olika. Den kortare personen kommer ha sin tyngdpunkt koncentrerad mer till sängens mitt, medan den längre personen fördelar sin tyngdpunkt på en större yta. De kan då behöva olika fasthet i sängen – trots att de väger lika mycket.
Prova ut säng – så gör du
Det viktigaste tipset som nästan alla återförsäljare uppger är att prova olika sängar, märken, fasthet och material. Efter ett tag kommer du fram till vad du trivs bäst i, och det är också då du kommer vidare i urvalsprocessen.
När du provar sängen ska du se till att ligga i olika ställningar:
Ligg på rygg. Känn efter, ger madrassen dig ett bra stöd i ländryggen? Den ska följa din ryggs kurva, bildas ett mellanrum mellan länden och madrassen så är madrassen troligtvis för hård.
Vänd på dig. Du ska kunna vända dig lätt. Är det svårt att byta ställning är madrassen troligtvis lite för mjuk. Då behöver du hitta en fastare madrass.
Lägg dig på sidan. Här gäller det att känna in så att ryggraden blir vågrät. Höften och skuldran ska sjunka ner i madrassen, annars betyder det att den är för hård. Du ska ligga i sängen, inte på den! Be butikspersonalen om hjälp, en välutbildad sängspecialist kan se när du ligger ergonomiskt.
Efter inköpet – så ofta behöver du köpa ny säng
Hur ofta du behöver köpa ny säng beror på hur ditt behov ser ut. I takt med att vi blir äldre och att våra kroppar förändras kan behovet se annorlunda ut än det gjorde för några år sedan. Då är det kanske dags att uppdatera sängen. Men ibland räcker det med att byta resårmadrass. Det rekommenderas att du byter ut resårmadrassen mellan var femte till var tionde år eftersom resåren blir utsliten. Ett sätt att förlänga livslängden är att vända på madrassen med jämna mellanrum.
En säng bör du behålla som längst 15–20 år, men det är som sagt behoven som styr när det är dags att uppdatera den.