Behöver jag bygglov för att bygga altan?
– Svaret på den frågan är både ja och nej. En altan kan vara allt från några kvadratmeters trädäck i markhöjd till en avancerad konstruktion en meter över marken med badtunna och bubbelpool på toppen. Ska du bara göra en enkel variant som inte bygger på höjden och inte har staket eller vindskydd behövs sällan bygglov. Ska du däremot göra de mer avancerade, högre varianterna kan du absolut behöva bygglov. Olika kommuner har dessutom lite olika regler, så det bästa är att i god tid höra av sig till byggnadsnämnden i din kommun och fråga vad som gäller för det du har tänkt dig.
Vad ska jag tänka på när jag planerar?
– Det vanligaste misstaget folk gör när de ska bygga altan är att börja med att sätta en spade i marken och börjar bygga. Men då blir det kanske för litet, eller i fel läge. Gör därför först en ritning över hur du vill ha det. Tänk igenom vad ni ska använda altanen till och hur många ni är som ska utnyttja den. Vill ni ha kvällssol eller morgonsol? Ska ni bara sola eller ska ni få plats med matbord – kanske vill ni till och med glasa in altanen? Gå sedan ut i trädgården och markera upp där du har tänkt ha den så att du får en känsla för storleken.
– Tänk också på att kolla markförhållandena i förväg. Har du vanlig matjord blir markarbetet ganska enkelt, men har du berg en decimeter under gräsmattan blir det mer komplicerat.
Vilka material ska man använda vid ett altanbygge?
– I dag är trä det absolut vanligaste och de flesta köper tryckimpregnerad trall. Det finns också hårdare träslag som sibiriskt lärkträ, och de senaste åren har det också kommit flera kompositmaterial som bland annat består av träspill och återvunnen plast. En del bygger även i sten eftersom man tycker att det är vackert och eftersom det kräver minimalt med underhåll. Trä kräver att du oljar och tvättar altanen med jämna mellanrum, å andra sidan ger det en mjukare och varmare känsla under fötterna. De nya kompositmaterialen är lite dyrare men kräver å andra sidan inget underhåll och är mer miljövänliga.
Vad kan jag göra själv, och vad bör jag ta hjälp med?
– Det beror på hur van du är vid att fixa hemma. Är du en van hemma-snickare kan du absolut bygga hela altanen själv, men det kan vara en god idé att ta hjälp med att räkna på konstruktionen om du ska ha tunga saker som en badtunna på altanen. Vill du ändå göra konstruktionen själv finns det tabeller för beräkningar på nätet, och det kan också vara en god idé att i förväg titta på Boverkets byggregler.
– Det som är tufft att göra själv på en altan är markarbetet med fundamenten som altanen ska vila på. Är du inte så van hemma-fixare, eller om du inte har tid att göra allt själv, kan det vara värt att ta hjälp med den delen så att du får konstruktionen rak. Sedan kan du själv skruva fast trallen ovanpå.
Vad kostar det att bygga altan?
– Ett vanligt altandäck i tryckimpregnerat trä på tolv kvadratmeter kostar cirka 6 500 kronor i materialkostnader. Vill du lägga på räcke och en ”kjol”, ett skydd som gör att du inte har insyn in under golvet, får du lägga på cirka 3 000 kronor. Om du tar in en snickare för att göra det här kostar det cirka 12 000 kronor i arbetskostnad, exklusive moms och räcke och kjol, men inklusive rot-avdrag.
– Men, återigen, allt beror på. Bor du på en bergig tomt kanske du måste spränga innan du börjar bygga vilket gör det dyrare. Och ska du bygga på en ö ute i skärgården dit det inte går vägar kan fraktkostnaden bli hög. Allt sådant måste du också räkna in i kalkylen.
Vilka är de vanligaste misstagen ni ser?
– Att man bygger en för liten altan. Man tänker att 15 kvadratmeter är tillräckligt stort, men när man väl ska få plats med både bord och grill och familj önskar man sig 10 kvadratmeter till. Och kom ihåg att använda rostfri trallskruv – det är inte kul med en ny altan med en massa rostiga skruvar i.