Avbeställningsskydd eller inte? Viktiga saker att känna till

avbeställningsskydd
Kolla upp om du har avbeställningsskydd via hemförsäkringen.
avbeställningsskydd
Med vanligt avbeställningsskydd får du oftast bara pengarna tillbaka när du avbokar på grund av sjukdom med läkarintyg. För att kunna avboka av andra skäl behöver du en utökad försäkring.
Resor

Måste jag ha avbeställningsskydd för att kunna avboka min resa? Och hur bra skydd har jag egentligen med ett avbeställningsskydd? Det finns flera saker som är bra att ha koll på.

När vi bokar resor är det vanligt att fråga sig om det är värt att lägga till avbeställningsskydd eller inte. Många väljer att avstå – vilket kan bli dyrt om du hamnar i en situation då du faktiskt behöver boka av resan. Men hur fungerar avbeställningsskydd? Är det verkligen alltid en garanti för att få pengarna tillbaka?

Olika sätt att få avbeställningsskydd

När du bokar en resa kan researrangören fråga om du vill lägga till och betala extra för avbeställningsskydd. Men innan du gör det är det viktigt att först undersöka om du har avbeställningsskydd i din hemförsäkring eller via ditt betalkort, så att du inte behöver betala för det två gånger.

  • Avbeställningsskydd i hemförsäkringen
    I din hemförsäkring ingår en reseförsäkring som ofta innehåller avbeställningsskydd. Men här är det viktigt att dubbelkolla med din försäkring innan. Kom även ihåg att reseförsäkringen i hemförsäkringen ofta bara gäller under 45 dagar, ska du resa längre kan du behöva utöka din reseförsäkring.
  • Avbeställningsskydd via ditt kreditkort eller kontokort
    När du betalar en resa med ditt kort ingår det ofta ett avbeställningsskydd. Det är dock viktigt att se över vad skyddet innehåller, hur högt maxbelopp det ersätter och om alla personer på resan omfattas av det.
  • Avbeställningsskydd via flygbolaget eller researrangören
    Skulle det vara så att du varken har avbeställningsskydd via ditt kort eller din försäkring, eller att skyddet inte är tillräckligt omfattande, kan du betala för ett extra avbeställningsskydd när du bokar din resa. 
  • Avbeställningsförsäkring från ett försäkringsbolag
    En avbeställningsförsäkring är en särskild försäkring med ett mer omfattande skydd som gör det möjligt att avboka en resa av fler anledningar än det mer grundläggande avbeställningsskyddet.

Några exempel på försäkringsbolag som säljer avbeställningsförsäkringar: Allianz, Europeiska ERV, Gouda och Solid.

Hur fungerar avbeställningsskydd och hur bra är skyddet?

Om du behöver avboka en resa behöver du i de allra flesta fall ha ett avbeställningsskydd för att få pengarna tillbaka. Och för att få tillbaka pengarna med hjälp av ett vanligt avbeställningsskydd ska du ha blivit akut sjuk eller råkat ut för en olycka som du kan styrka med läkarintyg.

Men för att vara säker på att du har ett bra skydd ska du alltid läsa igenom villkoren i din försäkring innan du bokar resan. Det finns nämligen en del saker att ta hänsyn till:

  • Du får inte ha varit sjuk när du bokade resan. I läkarintyget behöver det förutom din diagnos stå datum för när du blev sjuk.
  • För att försäkringen ska gälla behöver du ofta ha tecknat den innan du slutbetalat.
  • Om du ska resa till ett land som UD avråder från bör du vara medveten om att reseförsäkringen i din hemförsäkring ofta inte gäller. Då kan du vara tvungen att beställa en extra reseförsäkring.
  • Kolla upp vilket belopp ditt avbeställningsskydd ersätter, ibland finns det ett maxbelopp och om resan är dyrare än ersättningstaket får du helt enkelt inte tillbaka alla pengar du lagt ut.
  • Om du har ett avbeställningsskydd via ditt kort bör du kontrollera om det finns några krav på hur stor del av resan som ska vara betald med det kortet. Vissa kortgivare kräver att 50 procent av resan ska vara betald med kortet och andra kräver 75 procent av priset.
  • Viktigaste tipset är att se över vad du har för skydd och vilka villkoren är innan du bokar en resa.
Då behöver du inte avbeställningsskydd

Vid vissa särskilda händelser kan du ha rätt att avboka din resa och få pengarna tillbaka trots att du inte har något avbeställningsskydd. Till exempel om UD avråder från resor till vissa länder eller vid så kallade force majeure-händelser, om det efter du bokat din resa inträffar något som varken du eller flygbolaget har någon som helst kontroll över. Dessa oförutsägbara händelser kan vara exempelvis krig, terrorism eller naturkatastrof.

Har du bokat en paketresa, det vill säga flyg i kombination med exempelvis boende, har du enligt paketreselagen rätt att avboka resan och få tillbaka pengarna.

Har du däremot enbart bokat en flygbiljett gäller inte paketreselagen och det kan vara svårare att få tillbaka pengarna oavsett force majeure eller UD:s avrådan. Det kan dock vara värt ett försök, och du har alltid rätt att åtminstone få tillbaka pengar för skatter och andra avgifter som flygbolaget inte haft några kostnader för.

Källor:
Konsumenternas

Konsument Gästrikland

Hallå konsument

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt